Varför guiden?

Samtidigt som jag varit pepp på att göra en sån här guide ett tag nu så har jag också bävat för det. Jag kan vissa delar i Linuxvärlden bra, andra sämre. Vad jag än skriver i den här guiden så kommer saker att förändras, nya saker kommer att tillkomma och olika alternativ jag väljer att lyfta fram kommer att ifrågasättas. Så låt mig förklara min vinkel och idé med guiden allra först.

Startpunkten i guiden är tidigt 2025 när det börjar stå klart för oss alla att många av våra big tech-företag inte tillräckligt står upp mot utvecklingen som sker i USA och världen. Och även om jag skulle vilja vara helt “ren” i mitt samvete och inte använda något som big tech står bakom är det svårt. Var drar man gränsen? Min gräns är att jag vill att min PC ska vara min PC. Jag vill att de basfunktioner den använder är skrivna för att fungera så bra och snabbt som möjligt så att jag får ut mer av min dyra hårdvara och kan använda den längre. Bra både för min plånbok och för vår miljö.

Med det sagt så kan jag personligen absolut använda appar och tjänster som samlar in data om mig där jag väljer att samtycka till det. Jag är själv ingen purist, och förväntar mig inte detsamma av er. Men just du kanske vill lämna big tech helt? Absolut, den här guiden är till hjälp för dig också då den syftar på att komma igång med basfunktionerna för en PC med Linux, därifrån kan man sedan gå en mängd olika vägar.

Sen har vi det här med distro och DE också. Kanske har ni hört uttrycken förut. Mycket enkelt förklarat så är Linux egentligen bara en kärna som olika organisationer och företag kan modifiera som de vill ha den och sedan distribuera (distro) den med olika tilläggsprodukter som t ex en desktop environment (DE) som återigen enkelt förklarat är det du ser på skärmen. Du har kanske hört om Ubuntu, Debian, Fedora, Red Hat, Mint, Arch? Det är olika distros. Eller om vi ska busa till det lite, har du hört talas om Android och Chrome OS (som används i Chromebooks)? Det är också Linux. Linux är kärnan i många system, faktum är att det sedan länge passerat Windows som den mest använda kärnan i världen för operativsystem. Men nog om det.

Den här guiden fokuserar på en specifik distro (Fedora) och en specifik desktop environment (GNOME). Inte för att den är bäst (vad det nu betyder), utan för att jag tycker att kombon Fedora/GNOME är bäst just nu när jag väger samman de krav som jag har på operativsystemet på min PC. Lägg märke till orden “jag” och "min" här, de är viktiga. Jag kommer inte att gå in i diskussioner om varför jag tycker den är bäst lämpad för någon som är ny för Linux. Kanske kommer en del av mina åsikter att skina igenom i guiden, men hej - det är min guide. Kanske kommer guiden att utökas med andra distros, men det är om nån annan tar upp stafettpinnen och vill hjälpa till.

Hör i så fall bara av er. Gillar jag era idéer och ert engagemang så finns inga hinder. Nästan.