Vilken PC

Vi startar från början med lite historik - Linux är i grunden byggt för IBM PC-standarden, samma som DOS och senare Windows. Det innebär att Linux generellt fungerar minst lika bra som Windows oavsett vilken PC du tänkt installera det på, men att det finns undantag. Det finns möjligheter att testa de viktiga sakerna innan du går vidare och installerar (mer om det senare i guiden) men jag vill börja lite med att varna för några saker som kan komplicera din flytt till Linux.

Först vill jag nämna riktigt billiga datorer. Ibland kan de ha kretsar för t ex WiFi och liknande som antingen inte är öppna för Linux drivrutinsutvecklare eller så är de så pass ovanliga att ingen tagit tag i att inkludera dem i Linuxkärnan. Så om du vet med dig att du köpt en dator från t ex Ali Baba så finns det en risk att du kan stöta på vissa hårdvaruproblem.

Sen vill jag också nämna splitternya datorer med helt ny hårdvara. Fedora har alltid en sen version av Linuxkärnan vilket betyder att stöd för den senaste hårdvaran är på plats så den här risken bör vara liten. Men om du väljer att gå med någon annan distro kan problem uppstå för riktigt nya datorer.

I skrivande stund rekommenderar jag följande för en vettig upplevelse:

  • PCn bör inte vara äldre än 10-15 år
  • PCn bör ha minst 4GB RAM, men gärna 8GB eller mer
  • PCn bör ha en processorhastighet på åtminstone 1,7 GHz och uppåt med 2 kärnor eller fler
  • PCn bör ha en hårddisk med minst 40GB utrymme, men gärna 60GB eller mer

Om du är bara lite tech savvy så kan du förstå att även en modern Linux kräver mycket mindre än en modern Windows. Varför? Gå tillbaka från början och läs om Varför Linux vetja.

En idé här kan vara att investera i en ny - eller kanske ännu hellre - en rekonditionerad PC för din Linuxupplevelse. Företag byter ofta sina datorer efter 3 år eller när medarbetare slutar, de här datorerna hamnar ofta hos rekonditionerare och här finns möjligheten att köpa en stabil laptop eller workstation till ett vettigt pris.Det är något jag själv alltid använder för samtliga laptops som jag köper åt mig själv eller familjemedlemmar. Ju mer pengar du lägger ner här, ju bättre upplevelse får du. Dessutom är f d företagsdatorer oftast av bra kvalitet och fullt reparer- och uppgraderingsbara. Sånt gillar jag.

Några tips: https://www.billigteknik.se och https://shop.inrego.se

Några mer tips för dig som köper ny eller begagnad PC: De större märkena som ASUS, Dell, Lenovo och HP fungerar som regel väldigt bra med Linux, medan man kan stöta på problem med Microsoft eget PC-märke Surface.