Testa innan installation

När du skapat din installationsmedia så är det väl bara dags att köra på? Eller?

Snart. Mycket snart.

Men först ska vi se till att vi kan boota upp vår PC på den sticka vi har skapat och att datorns mest kritiska funktioner stöds av Linux. Har du följt mina rekommendationer i kapitlet Vilken PC så vågar jag nästan (ett bra ord i sammanhanget) garantera att allt kommer att gå bra. Men vi vet inte säkert förrän vi vet säkert.

Först och främst ska vi starta om datorn med din nyskapade USB-sticka istället för din hårddisk. Det här kan vara den krångligaste delen av installationen, så misströsta inte. Har vi väl kommit förbi det här kapitlet så blir det lättare sedan. De allra flesta PC är inställda på att alltid starta från hårddisken först, så även om du slår på datorn med USB-stickan i så startar PCn från hårddisken ändå. Kan tyckas lite taskigt, men av säkerhetsskäl är det ändå lämpligt.

Det finns två metoder för att starta datorn från USB-stickan.

Metod 1: Windows Recovery Environment. I Windows 11 kommer man åt den via Inställningar > System > Återställning > Avancerad uppstart. I Windows 10 via Update & security > Recovery.

Väl inne i Windows Recovery Envionment så väljer du alternativet Use a device och sedan starta från din USB-sticka.

Metod 2: Ändra startordningen temporärt via din PCs BIOS. Det är här det blir lite krångligt, för varje PC-tillverkare har lite sin egen variant på detta, även om det i 9 av 10 fall handlar om att trycka ner en tangent på tangentbordet precis efter du slagit på PCn och innan den har hunnit starta Windows. Vilken tangent då, undrar du? Jag med. Det beror på vem som tillverkat din dator. Nedan följer en lista med grundläggande tips baserat på datortillverkare.

Funkar ovan lista inte på din dator, eller har du en dator från en annan tillverkare? Använd din favoritsökmotor och sök på “bios bootmenu (datorns namn inklusive modellbeteckning)”. Tänk på att det är främst “BootMenu” du vill komma in i och inte BIOS. Jag håller alla tummar.

När du väl kommit in det som kallas BootMenu ska du välja det alternativ som är din USB-sticka. På min Dell ser menyn ut så här.

Om allt går väl oavsett om du valt Metod 1 eller 2 ovan så har du nu på skärmen en meny som ser ut så här: (skärmbild behövs)

Välj “Install Fedora” och efter ett tag så möts du av följande skärm.

Welcome to Fedora - startskärm

Visst är det snyggt? Men vänta lite innan du ivrigt klickar dig vidare. Först ska vi säkerställa att Fedora kan ansluta till ditt nätverk samt att ljudet fungerar som det ska. Klicka längst uppe i högra hörnet där du kan se tre symboler enligt videon nedan. Här ser du direkt om Fedora hittat WiFi/Bluetooth och om ljudet fungerar.

När du känner dig nöjd så fortsätter med nästa kapitel. Annars - om något inte fungerar som det ska och du ändå inte vill ge upp riktigt ännu så kan jag bara rekommendera att söka efter mer information på Internet. T ex “fedora (version) (datorns namn inklusive modellbeteckning)”.

Om du känner att det här var så långt du kom den här gången och vill avbryta så stänger du bara av datorn, drar ut USB-stickan och startar upp den igen. Det är inte mer dramatiskt än så.