Varför Linux?

Vi lever i en tidsålder där vår tech övervakar oss mer än någonsin tidigare. Oavsett vad vi köper för dator eller device just nu så är man ofta mer eller mindre tvingad att skapa ett molnkonto för att kunna utnyttja alla funktioner som hör till det man har köpt. Oavsett vilka guider vi följer för att försöka stänga av funktioner som övervakar oss så ökar ändå övervakningen av oss hela tiden. Och fler och fler aktörer blir mer och mer aktiva i datainsamlingen.

Man kan debattera om syftet enbart är att göra vår användarupplevelse bättre. Jag blir till exempel själv lika delar förtjust som skräckslagen när Google Maps upptäcker vilken gata jag är på och föreslår min slutdestination baserad på min historik. Det är ju smidigt att min navigeringsapp vet så mycket om mig att jag bara behöver klicka på förslaget istället för att söka min slutdestination själv. Men det blir också lite läskigt att tänka på om någon jag inte litar på kommer över den här informationen och vet precis vilka rutter jag brukar köra och när.

Men det är inte bara övervakningen i sig. Att våra devices konstant “ringer hem” och loggar vad vi har för oss kommer med en prestandakostnad också. Utöver att vara potentiellt integritetskränkande så använder våra devices såväl sin processorkraft som tillgänglig nätverkskapacitet för den här loggningen. Oavsett om du idag använder Windows, Mac eller Chromebook så kan du ofta märka att din device ganska snabbt blir långsammare med åren. Absolut blir appar vi kör mer avancerade med åren och behöver mer processorkraft, men i kombination med att loggningen av dig också hela tiden ökar så blir din device allt snabbare utdaterad.

Lång historia kort - den här guiden syftar inte till att få dig att sluta utnyttja alla de tjänster du idag använder och tycker om. Den vill få dig att utforska ett alternativ som lite slarvigt kallas för Linux. Det är ett operativsystem - främst för din PC men i vissa fall också för din Mac och Chromebook - som inte spionerar på dig. Vars källkod är öppen på ett helt annat sätt och utvecklad med ett syfte att bara fungera utan att spionera eller få din PC att gå långsammare.

Du kan idag använda Linux utan att vara programmerare eller tekniskt kunnig och åtminstone kraftigt minska den information som samlas in om dig. Linux ger dig alla möjligheter att själv styra och kontrollera, och sen kan du själv bestämma hur djupt du vill gå. Hela spektrat - från i princip motsvarande integritetskränkande loggning du upplever idag till en mer eller mindre total anonymitet från big tech - finns tillgängligt för dig. Men du kan själv bestämma och det är det viktigaste.

Den här guiden syftar till att på svenska visa vad Linux är idag. Den riktar sig till dig som använder din PC ofta, är kanske milt intresserad av tekniken bakom men är nyfiken på hur en annan värld kan se ut. Samtidigt som den också vill påvisa att allt - ja, allt - du kan göra med din Windows/Mac/Chromebook idag kan du också göra med Linux. Kanske på ett lite annat sätt i vissa fall. Men i många fall kommer du att upptäcka att det fungerar precis som vanligt.